Je hebt de smaak van padel al goed te pakken gekregen. Nu wil je wel een getest worden op een echt padel toernooi. Dan is het moment gekomen om je in te schrijven voor een KNLTB padel toernooi. Maar hoe werkt dat precies? Geen zorgen, wij nemen je mee in de voorbereiding op je eerste officiële padel toernooi zodat jij straks goed voorbereid die eerste bal slaat.
Overzicht van elk knltb padel toernooi
Officiële toernooien worden op een specifieke website geplaatst waar iedereen kan zien welke toernooien er aankomen. Dit is de website:. https://mijnknltb.toernooi.nl. Deze website is voor iedereen toegangkelijk. Je hebt hier (nog) geen lidmaatschap bij de KNLTB voor nodig.
Op deze website kan je in het menu “toernooien” kiezen en dan filteren, zodat je een aantal voorwaarden kan opgeven die voor jou belangrijk zijn zoals:
- De plaats waar je wil spelen en de straal waarbinnen je wil spelen.
- De datum wanneer je wil spelen. De meeste toernooien duren zeven dagen. De finale van een KNLTB padel toernooi wordt vaak op zondag gespeeld.
- Het niveau waarvoor je je wil inschrijven. Dit vraagt iets meer uitleg en dat doen we daarom hierna.
Inschrijving bij de KNLTB (met of zonder toernooipas)
Voordat je je kan inschrijven voor een toernooi moet je wel een inschrijving hebben bij een padel vereniging of padel club. Als je daar niet staat ingeschreven, kun je bij de KNLTB een toernooipas aanvragen. Dit is een pas die jou een jaar lang toegang geeft tot alle KNLTB padel toernooien in Nederland.
Als je staat ingeschreven en je jebt een eigen bondsnummer kun je voortaan inloggen op mijnknltb (zoals de omgeving ook wel genoemd wordt). Nadat je bent ingelogd, kun je de padeltoernooien filteren en een leuk evenement bij jou in de buurt uitzoeken. Maar dan is de hamvraag natuurlijk op welk niveau?
Niveau kiezen bij een KNLTB padel toernooi
Net als bij tennis is er ook bij het padel toernooi circuit van de KNLTB een georganiseerd systeem van speelsterktes. Variërend van 1 tot 9, zijn er aparte categorieën voor speelsterkte 4 tot en met 9 en een aparte categorie die 1/2/3 omvat. Hoe lager je speelsterkte, hoe beter je bent.
- Als jij net begint met padellen raden wij je aan om te zoeken naar een toernooi in de categorie 8 of 9. Een 9 is ook de standaard speelsterkte die je krijgt als je begint met spelen. Als je wint, gaat je speelsterkte (ook wel rating genoemd) omlaag. Vaak met 0,1 punt maar dat hangt ook af van het niveau van je tegenstander. Dit niveau kunnen wij het beste als de categorie voor een beginnende speler aanduiden.
- Als je al wat vaker wedstrijden hebt gespeeld, en je hebt al wat padel handigheid, adviseren wij je om te kijken naar de categorie 6 of 7. Dit zijn vaak de niveaus met de meeste inschrijvingen. Dus als je een leuk toernooi ziet, wacht dan niet te lang met inschrijven. Wij zouden dit omschrijven als de categorie voor gemiddelde padel spelers.
- Speel je al meerdere jaren en sta je zeker twee keer in de week op een padelbaan? Dan is de kans groot dat jij je het meeste thuis voelt in de categorie 4 of 5. Dit zijn de categorieën voor gevorderde spelers.
Nu je weet welke categorieën er zijn, kan je je gaan inschrijven en de week reserveren in je agenda. Zorg ervoor dat het thuisfront ook weet dat je de hele week vrij moet houden. Je hoort pas een paar dagen van te voren hoe laat je je eerste wedstrijd moet spelen.
De start van het padel toernooi
Je hebt eindelijk bericht gekregen over de start van je eerste padel wedstrijd. Misschien speel je met veel koppels tegelijk en start je direct in een knock-out systeem. Dat wil zeggen dat het toernooi eindigt na de eerste verloren wedstrijd. De meeste padel toernooien hebben tegenwoordig gelukkig een poule systeem. Zo speel je tenminste twee en soms zelfs drie of vier wedstrijden. En hoe meer padel wedstrijden je speelt, hoe hoger je eindigt en hoe beter je rating.
Conclusie over Knltb padel toernooien
Wij hopen dat je we wat duideljkheid hebben gegeven over het meespelen bij KNLTB padeltoernooien. Als je één keer het toernooicircuit hebt leren kennen, wil je nooit meer zonder.
We hebben je op deze pagina geholpen te hebben met al je vragen over toernooien van onze favoriete sport. Mis je een onderdeel, laat het ons weten en help andere padellers verder. Voor nu veel plezier op de padelbaan en graag zien we je daar!