Dacht je net de belangrijkste spelregels en de puntentelling van padel een beetje te kennen. Wordt er gesproken over een golden point of in goed Nederlands: “een gouden punt”. Een aantal regels zijn handig om beter te kennen omdat deze het verschil tussen winst en verlies van een padel wedstrijd kunnen betekenen.
Dus wat is een golden point bij padel? Wij vertellen je wat het inhoudt en waar de spelregel vandaan komt. Ook laten we zien hoe je het golden point als regel moet gebruiken en hoe je er je voordeel mee kan doen. Dus laten we snel beginnen met een korte geschiedenis.
Historie van het golden point bij padel
In 2020 besloot de organisatie van de International Padel Federation om het golden point te introduceren als nieuwe regel. Dit hadden ze afgekeken van tennis. In het tennis werd het systeem al langer gebruikt. Het idee is om games niet te lang te laten duren en zo de snelheid in het spel te houden. Dit allemaal om het voor de toeschouwers zo leuk mogelijk te maken om naar te kijken.
Zo heeft de KNLTB besloten om het systeem te gebruiken bij officiële padel wedstrijden tijdens de vrijdagavond competities. Zo duren de wedstrijden minder lang. Maar hoe werkt dat dan, zo’n gouden punt?
Wanneer speel je een golden point?
Van belang is dat je met je tegenstander voor de wedstrijd afspreekt of je dit systeem gebruikt of niet. Als je besluit met golden point te spelen, betekent dit het volgende. Als het “deuce” wordt in een game, wordt er nog slechts één punt gespeeld. De winnaar van dit punt heeft de game direct gewonnen. Je hoeft dus niet langer twee opeenvolgende punten te winnen, na de stand deuce, om de game te winnen.
Het duo dat de service ontvangt, mag beslissen op wie de serveerder moet serveren. Dus je mag kiezen of de linker- of rechterspeler de bal moet ontvangen. Daarna wordt het punt net als een gewoon punt uitgespeeld. Een service fout betekent dan ook gewoon een tweede service.
Maximaal aantal keer gouden punt per wedstrijd
Wij krijgen vaak de vraag of er een maximum zit aan het aantal golden points per wedstrijd? Het antwoord is nee, waardoor je regelmatig een punt zult spelen dat belangrijker is dan het vorige.
De voor- en nadelen van de regel:
De voordelen zijn de volgende:
- Het spel is sneller afgelopen waardoor je minder tijd op baan staat;
- Deze punten zorgen voor extra spanning ten opzichte van “normale” punten;
De nadelen zijn de volgende:
- Het kan “oneerlijk voelen” als je een paar keer een gouden punt verliest. Dit vereist mentale weerbaarheid;
- Door de extra druk op het punt, onstaat er vaker discussie over in en uit;
- Padel wil je toch eigenlijk zo lang mogelijk spelen. Games met voor- en nadeel passen daar beter bij. Zeker (oud-) tennis spelers hechten aan deze regel.
Strategie voor het spelen van een golden point bij padel
De belangrijkste keuze is die van de ontvanger. Analyseer grondig de service van de serveerder en laat hem in een hoek serveren waar hij minder goed serveert. In de meeste gevallen is een goede keus de hoek waarbij de serveerder het veld moet oversteken om naar zijn plek aan het net te komen. Zo heeft hij langer nodig om bij de bal te komen als jij die rechtdoor slaat.
Maar let op, probeer niet direct te scoren met de service return. Zet je tegenstander onder druk, verover het net en win daar het punt. Probeer de bal richting het metalen hekwerk te spelen of in het midden van het glas. Zo speel je padel. Rustig opbouwen en aan het net het punt maken.
Conclusie over het golden point bij padel
Nu ben je volledig op de hoogte van de geschiedenis, de regels en de strategie bij een gouden point. Wil je eens testen wat je weet van padel. Doe dan onze kennis quiz. Of zoek uit wat je niveau is en vind een nieuw padel racket dat bij jou past. Maar wat je ook doet, ga snel weer een potje padellen. Alvast veel plezier op de padelbaan!