Je speelt al een tijd padel en ziet daardoor veel bekende gezichten. Dat is gezellig maar soms wil je jezelf, of je team, echt testen tegen nieuwe spelers. Dan kun je je inschrijven voor een toernooi natuurlijk. Maar de ultieme uitdaging is toch de officiële KNLTB padel competitie. Wat houdt deze padel competitie in en waar moet je rekening mee houden. Wij helpen je in dit artikel op weg.
Vereisten voor deelname aan de padel competitie
Dus jij bent klaar om je skillls te testen in een echte competitie? Mooi zo, de eerste stap is gezet! Voordat je kunt deelnemen, zijn er een paar zaken waar je aan moet denken.
- Ten eerste moet je een goede kennis hebben van de spelregels en strategieën van padel. Je wil geen discussie op de baan maar gewoon lekker spelen.
- Daarnaast is het essentieel dat je fysiek fit bent en over voldoende uithoudingsvermogen beschikt om de intensiteit van de competitie aan te kunnen. Je speelt meerdere wedstrijden op een dag. Fysiek moet je dit goed aankunnen. Train dus goed en voorkom blessures.
- Ook is het belangrijk om goed samen te kunnen werken met je dubbelpartner en een fijne teamspirit te hebben.

Als jij dit allemaal helemaal voor elkaar hebt, ben je bijna klaar om de uitdaging aan te gaan en te schitteren in de padel competitie!
Lidmaatschap van een padelclub of vereniging
Het lidmaatschap van een vereniging of club is natuurlijk leuk om nieuwe vrienden te maken, sportinteresses te delen of deel uit te maken van een team. Maar het is ook nodig om deel te kunnen nemen aan de KNLTB padel competitie. Elke club of vereniging heeft een competitieleider. Hij of zij kan je meer vertellen over competitieindeling bij de club of vereniging.
Inschrijvingskosten en -procedures en vragen
De kosten voor de inschrijving worden door de vereniging of club bepaald. Bij sommige clubs wordt er van je verwacht dat je een volwaardig lidmaatschap neemt en contributie betaalt. De kosten hiervoor kunnen oplopen tot honderden euro’s per jaar. In ruil hiervoor mag je dan vaak met korting of soms gratis spelen.

Bij andere clubs of verenigingen vragen ze enkel een bijdrage om je in te schrijven als competitiespeler bij de KNLTB. Dan ben je voor een paar tientjes al klaar. Informeer daarom altijd bij de club of vereniging bij jou in de buurt.
De verschillende padel competities
Als je lid bent geworden bij een padelclub of padelvereniging, kun je je inschrijven voor een competitie. Er zijn vier competities die elk op een ander tijdstip in het jaar beginnen. Dit zijn:
- de voorjaarscompetitie in April en Mei. Deze competitie heeft vijf speeldagen;
- de zomercompetitie in Juni & Juli. Deze competitie heeft ook vijf speeldagen;
- de najaarscompetitie in September en Oktober. Deze competitie heeft ook vijf speeldagen;
- de wintercompetitie van November tot en met Februari. Deze competitie heeft als enige zeven speeldagen;

De voorjaarscompetitie is traditioneel de competitie met de meeste inschrijvingen. Wel zien wij dat padelspelers minder waarde hechten aan één bepaalde competitie. Tennisspelers hebben van oudsher een sterke voorkeur voor het voorjaar. Voor welke competitie je je ook inschrijft, doe dit op tijd. Je inschrijving moet bij je club binnen zijn drie maanden (!) voor de competitie begint. Je club zal je meestal op tijd op de hoogte brengen van de deadline.
Dagen waarop padel competitie wordt aangeboden
Je kunt je opgeven voor de vrijdagavond, zaterdag of zondag voor de algemene (dus dames en heren) padel competitie. Daarnaast is er op al deze dagen ook competitie speciaal voor dames. Tenslotte is er op zondag competitie voor de jeugd tot en met 17 jaar.
Elke dag heeft zijn eigen kenmerken. Zo zijn de wedstrijden op vrijdagavond iets korter omdat er in de derde set geen volledige set wordt gespeeld maar een super tie-break (dus wie heeft er als eerste tien punten). De zaterdag wordt er overdag gespeeld net als de zondag. De competitie op de zondag is vaak de sterkste competitievorm. Dus wil je jezelf echt uitdagen, dan is de zondag voor jou.

Indeling wedstrijddag en teamopstelling
Inschrijven kun je als individu doen bij jouw club of vereniging; waarbij spelers bij elkaar gezet worden door de eigen club. Of je kan je als team aanmelden. Om je als team aan te melden, moet je minimaal vier spelers opgeven. Deze spelers spelen per competitiedag in totaal vier wedstrijden. Dus iedere speler speelt twee wedstrijden.
De KNLTB heeft regels over welke spelers er welke wedstrijd moeten spelen. In het kort komt het erop neer dat de beste spelers (lees de spelers met de beste KNLTB-rating) van beide teams tegen elkaar spelen in de 1e wedstrijd. Daarmee is ook de 2e wedstrijd al bepaald door de overige spelers. De 3e wedstrijd wordt gespeeld door het beste koppel dat nog niet samen heeft gespeeld. De 4e wedstrijd door de spelers die dan overblijven.
Beloningen en erkenning in de padel competitie
De grootste eer in elke padelcompetitie is natuurlijk het kampioenschap behalen. Staan jullie bovenaan na de laatste speeldag, dan kunnen jullie de denkbeeldige beker boven je hoofd tillen. Misschien belonen jullie jezelf met een goede avond in de stad of met een padel reis.

KNLTB-rating
Na elke wedstrijd die je speelt, zal je rating veranderen. Als je voor aanvang van een wedstrijd een rating had van 7,2 en je wint de wedstrijd, dan wordt je rating lager (en daarmee beter). Hoeveel dat is, hangt af van vele factoren. De KNLTB heeft zijn eigen uitleg hier over gemaakt. Simpel gezegd: het winnen van goede tegenstanders levert veel op en verliezen van mindere tegenstanders kost je veel van je rating.
Voordelen van deelname aan de padel competitie
Uiteindelijk is er toch niets mooiers dan beter worden in padel door te spelen tegen nieuwe spelers. Helemaal als je dat in een leuk team kan doen waarbij je op je eigen niveau wedstrijden speelt. Heb je zin gekregen om padel competitie te gaan spelen, meld je dan snel aan bij jouw club of vereniging en wie weet tot op de padelbaan! Wij kunnen en willen niet meer zonder de competitie. Veel plezier alvast.