Padel is een fantastisch spel en met een aantal goede tips kun je snel van een lager niveau omhoog komen naar een hoger niveau. Een belangrijk aspect hierbij is het leren van typische fouten bij padel. Daarom hebben wij de 7 meest gemaakte fouten in padel voor je op een rij gezet. Doe er je voordeel mee!
Padel fout 1: De juiste positie op de padelbaan
Als je net begint met padel spelen, is de dynamiek van padel soms wat veel. Als je een lange rally speelt, zie je niet altijd meer waar je staat. Een veel gemaakte fout is dat je stil staat voor de baseline maar niet aan het net. Wij hebben in onderstaand plaatje dit gebied met rood aangegeven.
Dit gebied heet ook wel “niemandsland” of in het Engels “no mans land”. Je speelt of achter de baseline of aan het net maar niet daar tussenin. Een simpele bal op je voeten en je verliest vaak het punt. Dus word je bewust van je positie bij padel.
Padel fout 2: Snel willen scoren
Het is verleidelijk om snel het punt te willen maken. Iedere speler wil laten zien hoe goed hij of zij is. Toch is padel meer schaken dan boksen. Padel draait om het veroveren van de netpositie. Vanuit die positie maken jullie het punt door het je tegenstanders steeds moeilijker te maken. Daar horen vaak langere rallies bij.
Padel fout 3: Hard slaan
De bal met kracht slaan is zeker een onderdeel van padel, maar wel met mate. Te hard slaan is één van de meest gemaakte fouten. Dit zorgt voor onnodige fouten en als de bal al langs de tegenstanders gaat, komt deze via het glas weer net zo hard terug. Op een hoger niveau geef je je tegenstander daar makkelijk een punt mee.
Dus probeer niet te hard te slaan. Uit ervaring weten we dat bepaalde groepen dat echter lastig vinden. Maar we noemen geen namen. Wacht dus op het juiste moment voor die prachtige smash.
Padel fout 4: Eén speler staat voor en één achter
Als de bal een paar keer heen en weer is geweest, staan jullie soms opeens op verschillende plekken in het veld. Eén speler achter de baseline en de ander speler aan het net. Probeer weer op dezelfde plek te komen. Speel alsof je met een elastiek aan elkaar vastzit. Dan kan de tegenstander nooit makkelijk de bal schuin tussen jullie spelen.
Padel fout 5: De goede voorbereiding van je slag
Padel is een spel dat om snelle reacties vraagt. Zeker aan het net heb je een korte tijd om te reageren. Als je eerst je racket omhoog moet brengen en dan opzij, ben je te laat voor de inkomende bal. Zorg voor de juiste racket voorbereiding voor een aankomende bal.
Sta op je voorvoeten, met je vrije hand bij het padel racket om deze te ondersteunen. Vanuit deze positie heb je de beste kans om de bal terug te slaan en uiteindelijk het punt te winnen.
Padel fout 6: De communicatie met je partner
Veel ballen bij padel gaan door het midden. Dus moet duidelijk zijn wie de inkomende bal pakt. Als vuistregel geldt dat de persoon die cross staat, de bal pakt. Maar regelmatig lukt dit niet. Spreek duidelijk af wat jullie doen bij zo’n bal.
Het kan helpen om “los” te roepen zodat duidelijk is dat jij de bal pakt. De fout zit hem bij spelers die helemaal niets roepen en die ook niets doen. Behalve de bal oprapen omdat ze het punt hebben verloren. Beter een verkeerde keuze dan geen keuze.
Padel fout 7: Veel risico nemen
Je staat achter de baseline en staat onder druk. Op dat moment besluit jij de bal richting de zijwand zo hard mogelijk cross langs de spelers aan het net te willen spelen. Prachtig idee maar de kans op succes is heel klein tenzij je een professionele speler bent.
Het is misschien wat overdreven maar kies niet voor de moeilijke optie. Een paar voorbeelden van een mogelijke verkeerde keuze:
o Probeer geen winner te slaan van achter de baseline.
o Sla geen smashes direct terug maar laat ze eerst het glas raken.
o Zoek niet het gaatje op tussen de tegenstander en het hekwerk.
o Een goede lob laat je gaan en je bouwt opnieuw het punt op. Loop geen hernia op door de bal achter je proberen te smashen.
Conclusie meeste gemaakte fouten
Herken jij jezelf in één of meerdere fouten? Probeer je bewust te zijn van de basisposities bij padel en deze meeste gemaakte fouten in padel en je komt al snel op een hoger niveau. En wil je werken aan een goede techniek of een harde service, schakel dan een goede trainer in.
Maar het allerbelangrijkste is en blijft plezier. Wij weten hoe heerlijk het kan zijn om vanuit een onmogelijke positie een drop volley te spelen die de tegenstander niet haalt. Fout? Ja misschien wel, maar soms is fout gewoon lekker. Veel plezier op de padelbaan!