Dus jij hebt een blessure opgelopen voor, tijdens of na een potje padel? Dat is balen zeg! Welke blessures komen er vaak voor, hoe lang duurt het herstel en wat kan je zelf preventief doen? Wij helpen je met informatie over je padel blessure en algemene gezondheid tips zodat jij snel weer fit de padelbaan op kan. We beginnen met wat de meeste voorkomende padel blessures eigenlijk zijn.
De meest voorkomende padel blessures
Welke soort blessures ontstaan er nu het meest door het spelen van padel en wat kun je eraan doen? Laten we eens nader inzoomen. De meest veelvoorkomende blessure is de padel (tennis-) elleboog.
De padel elleboog (ook wel tennis elleboog)
Een padel elleboog ontstaat meestal omdat je te veel hebt gedaan met je arm. Zeker als je na een lange periode van niets doen, ineens je arm veel gaat gebruiken. Dit is een scenario dat jij als padelspeler zeker herkent. Als je één keer bent begonnen, wil je steeds opnieuw spelen. Dat kan leiden tot pijn in de elleboog waarbij je je padel racket niet meer goed vast kan houden. Dit is vaak dus een overbelasting van spieren.
Hoe lang duurt een padel elleboog?
Als je eenmaal een padel elleboog hebt, hoe lang duurt het dan voor je er vanaf bent? Daar is niet één pasklaar antwoord op. Het allerbelangrijkste is om de arm te blijven bewegen maar niet meer intensief. Dat betekent dus geen padel meer spelen (sorry) maar wel je arm blijven gebruiken voor de dagelijkse zaken. Daarnaast zal spiertraining altijd helpen en raden wij dit sowieso aan.
Als je merkt dat de pijn minder wordt, kun je na enkele weken tot soms maanden voorzichtig proberen te beginnen. Veel mensen overschatten de snelheid van hun herstel en beginnen te snel. Voorkom deze fout. Neem liever nu een week extra rust (van het sporten) zodat je niet straks van de regen in de drup raakt.
Blessure van de knie door padel
Padel is een spel met snelle bewegingen. Soms werkt je lijf niet lekker mee en kan je bijvoorbeeld je knie verdraaien. Een padel blessure van de knie kan veel verschillende oorzaken hebben. Dit kan een kleine verrekking van een spier door zijwaartse bewegingen zijn. Deze is met een paar dagen rust misschien al weg tot een serieuze operatie aan kruisbanden of meniscus.
Knieblessures bij padel moeten snel geanalyseerd worden door professionele ondersteuning te zoeken bij een huisarts of een andere zorgprofessional om te voorkomen dat de situatie verergert. Gezien het belang van je knie bij padel, kun je beter het zekere voor het onzekere nemen.
Net als bij elke blessure help rust van het sporten maar wel blijven bewegen. En als je gezond bent, adviseren wij je sowieso om regelmatig krachttraining te doen om de spieren goed te trainen en klaar te stomen voor jouw snelle padel acties.
Een schouder blessure door padel
Er zijn veel slagen die met een bovenhandse slag worden uitgevoerd in padel. Van een bandeja tot een bajada. Een juiste techniek is dan van groot belang om je schoudergewricht niet te veel te belasten. Haal de snelheid uit je pols- en elleboog beweging en niet uit je schouder. Investeer in lessen want goede techniek gaat je helpen.
Heb je helaas toch een blessure aan je schouder opgelopen door padel, dan geldt net als bij elke blessure, neem rust maar blijf bewegen. Omdat deze blessure ook veel bij tennis bij voorkomt heeft de KNLTB hier een goed stuk over geschreven waar jij hopelijk ook wat aan hebt.
(Onder-) Rug blessure door padel spelen
Er komt een goede lob over je heen maar je ego is groot en je buigt naar achteren om hem dubbel gevouwen uit de lucht te slaan. Soms een goed idee maar je (onder-)rug heeft er vaak een dag later (en langer) last van. De onderrug is gevoelig voor blessures bij padel; dat uit zit vaak in een scherpe pijn.
Het belangrijkste advies wat we kunnen geven is het leren accepteren van een goede lob en het punt gewoon opnieuw opbouwen. Dus verover het net opnieuw en win het punt alsnog.
Als je toch een blessure aan je onderrug hebt opgelopen, weet dan dat in de meeste gevallen de nodige rust wonderen doet. Blijft er een uitstralende pijn of wordt deze heviger, twijfel dan niet en zoek professionele hulp.
Hoe vaak ontstaat een padel blessure?
Dat is natuurlijk niet te zeggen en verschilt van persoon tot persoon. Wel is er in 2022 een onderzoek gedaan waaruit bleek dat er bij een fysieke belasting van 1.000 padeluren gemiddeld 3 blessures optreden. En tijdens 1.000 padel wedstrijden gemiddeld 8 blessures. Dus ga maar eens na hoeveel uur je al op de padelbaan hebt gestaan?
Conclusie padel blessures
Blessures bij padel kunnen dus ontstaan bij elleboog, knie, schouder, rug en nog veel meer plekken op het lichaam. Voor alle blessures geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Dus hierbij een aantal preventieve maatregelen van ons om blessures te voorkomen:
- Doe regelmatig aan krachttraining om je spieren voor te bereiden op het spelen van padel;
- Speel niet met de verkeerde techniek en investeer in padel lessen;
- Voordat je begint, zorg je voor een goede opwarming waarbij je je spieren moet stretchen. Warme spieren zijn minder blessure gevoelig dan koude spieren;
- Laat je ego thuis bij moeilijke ballen tijdens een wedstrijd of training. Padel draait om het maken van de juiste keuzes en zo voorkom je verkeerde bewegingen;
- Van vitaal belang is gezonde voeding met voldoende eiwitten en vitamine en het drinken van voldoende water;
- Zorg voor de juiste uitrusting; zowel goede padel schoenen als het juiste padel racket met een goede grip;
- Speel niet in een zwaar vermoeide toestand. Dit vergroot de kans op blessures.
Mocht je een blessure hebben opgelopen dan wensen wij je heel veel beterschap. Neem voldoende rust maar blijf bewegen. Misschien kan je je vermaken met een van onze quizzen in de tussentijd, of ga kijken naar de professionele padel spelers van de Premier Padel Tour of zoek alvast een nieuw padel racket uit voor als je straks weer op de padelbaan stapt. Wij zien je daar hopelijk binnenkort weer in goede gezondheid. Veel plezier op de padelbaan!