Je grip is de directe verbinding tussen je hand en je racket. Het biedt niet alleen demping, maar zorgt er ook voor dat je je racket stevig kunt vasthouden. Dit is cruciaal om de kans op blessures zo klein mogelijk te houden. Het belang van een goede grip kan dus niet worden onderschat. Gelukkig is het eenvoudig om een nieuwe of extra grip op je padelracket aan te brengen.
Maar laten we eerst eens uitzoeken wat de verschillen tussen een basisgrip en een overgrip zijn. Daarna kijken we naar het vervangen van elk van deze gripsoorten op je padel racket.
Wat is een basisgrip en hoe vervang je deze?
Basisgrips, ook wel ondergrips genoemd, dienen als vervanging van de originele grip van het racket en worden direct op het handvat aangebracht. Deze grips zijn zelfklevend en dikker, wat zorgt voor meer demping en een beter gevoel in vergelijking met een overgrip. Bovendien absorberen basisgrips meer vocht dan overgrips. Basisgrips zijn allemaal uitgevoerd als een smalle grip.

Let goed op dat je niet de goedkoopste grip koopt. Op het oog lijken deze hetzelfde als de duurdere versies maar ze gaan vaak veel minder lang mee. Op de lange termijn ben je dus vaker je grip aan het vervangen en kost het dus ook meer. Dat geld kun je vast beter besteden en sparen voor een nieuw padelracket of een snelle auto.
Als je merkt dat de basisgrip begint te slijten, scheuren vertoont, of zijn oorspronkelijke vorm verliest, is het tijd om hem te vervangen. Hoe vaak dit nodig is, hangt af van hoe vaak je padelt en hoeveel laagjes overgrip je gebruikt. Als je de basis grip moet vervangen, hebben wij het volgende stappenplan voor je gemaakt.
Stappenplan voor het vervangen van de basisgrip

- Verwijder de oude basisgrip:
- Trek de oude grip van het racket af.
- Verwijder eventuele lijmresten en zorg ervoor dat het handvat schoon is.
- Verwijder ook eventuele nietjes of spijkertjes, maar laat de nietjes/spijkertjes die de dop vastzetten met rust.
- Voorbereiding van de nieuwe grip:
- Verwijder de transparante folie van de nieuwe grip.
- Verwijder de eerste 20 cm van de dubbelzijdige tape aan de achterzijde van de grip om te voorkomen dat de grip aan zichzelf blijft kleven en beschadigt.
- Aanbrengen van de nieuwe basisgrip:
- Begin aan de onderkant van het handvat en werk richting het blad.
- Wikkel de basisgrip eerst rond het uiteinde en ga vervolgens schuin omhoog.
- Voor rechtshandige spelers: draai de grip rechtsom (wanneer het racket op zijn kop staat). Voor linkshandige spelers: draai de grip linksom.
- Houd de grip stevig vast en trek er licht aan om spanning te behouden, wat plooien voorkomt.
- Draai de grip diagonaal om het handvat en zorg voor een overlap van ongeveer 3 mm om loslaten tijdens het spelen te voorkomen.
- Let op: Hoe harder je aan de grip trekt, hoe dunner het handvat uiteindelijk zal worden, en vice versa.
- Afwerking:
- Bereik je het einde van het handvat, teken dan een rechte lijn haaks op het handvat.
- Haal de grip een stukje los en knip af langs de lijn voor een nette aansluiting.
- Zet het uiteinde van de grip vast met de meegeleverde tape of afsluitband.
Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je racket voorzien is van een nieuwe, goed aangebrachte basisgrip die ervoor zorgt dat je racket goed en als nieuw aanvoelt.
Wat is een overgrip en hoe breng je deze aan?
Een overgrip is een dunne, vaak stroeve laag die je over de basisgrip aanbrengt. Overgrips zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en diktes, zodat je een grip kunt kiezen die het beste bij jou past. De juiste dikte hangt af van je persoonlijke voorkeur en de grootte van je hand. Je kunt ook meerdere lagen aanbrengen om de grip dikker te maken, als je dat prettiger vindt.

Na verloop van tijd slijt de overgrip, waardoor deze minder stroef en comfortabel wordt. Dit vermindert je grip en precisie of glijdt je racket langzaam uit je hand tijdens het spelen. Daarom is het belangrijk om de overgrip regelmatig te vervangen. Een goede vuistregel is om de overgrip één keer per jaar te vervangen als je één uur per week speelt. Hoe vaker je speelt, hoe vaker je de overgrip moet vervangen.
Bij het vervangen van een overgrip kun je het stappenplan van hierboven gebruiken maar dan zonder eerst de basisgrip te verwijderen maar eventueel alleen de oude overgrip. Dat is alles.
Tips bij het vervangen van je padel grip
Kies voor een witte kleur
Grips zijn verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog. Hoewel er geen groot verschil bestaat tussen de kleuren, is er één kleur die echt de beste keuze is: wit.
Dit komt doordat gekleurde grips behandeld zijn, waardoor ze minder poreus worden en minder zweet absorberen. Na verloop van tijd merk je dat een gekleurde grip minder goed presteert dan een witte grip.
Let op de prijs van een padel grip
Kort gezegd: niet te hoog en niet te laag. Een nieuwe grip hoeft absoluut niet duur te zijn. Een gemiddelde grip kost ongeveer €5,-, en meestal krijg je drie of meer grips in een verpakking. Hierdoor kun je verschillende diktes uitproberen om te ontdekken wat voor jou het beste werkt.

Let dus op dat je niet voor de allergoedkoopste grips gaat. Hoewel deze op het eerste gezicht hetzelfde lijken, gaan ze vaak veel minder lang mee. Op de lange termijn zul je ze dus vaker moeten vervangen, wat uiteindelijk meer kost en dan komt dan sparen er nooit van.
Hoe vaak moet je een padel grip vervangen?
Wij adviseren om na 50 uur spelen tenminste de overgrip te vervangen. Vaak merk je het verminderen van de grip tijdens het spelen. Zeker in de warme maanden zal het racket sneller uit je hand vallen als je grip niet goed meer werkt. Dan had je grip eigenlijk al lang vervangen moeten worden. Als je harder in je racket begint te knijpen, denk dan aan het vervangen van je padel grip. Begin dan met een nieuwe overgrip en als dat niet voldoende werkt, vervang dan de basis grip.
Conclusie padel grip vervangen
Eigenlijk is er maar een duidelijke conclusie: het kan geen kwaad om je padel grip te vervangen maar het niet doen gaat ten koste van je prestaties op de padelbaan. En uiteindelijk is dat een belangrijk onderdeel van onze favoriete tijdsbesteding. Wij raden dus enkel aan om een goede kwaliteit grip te kopen. Veel plezier op de padelbaan en we zien je daar!