Padel is een makkelijke sport om mee te beginnen maar om beter te worden moet je je meer verdiepen in de kunst van padel. Welke tactieken zijn handig om te gebruiken bij een potje padel? Hoe zet ik mijn tegenstanders onder druk en kan ik van betere spelers winnen? Wij geven je tactiek tips om je spel naar een hoger niveau te brengen.
Padel tactiek voor beginnende en gevorderde spelers
Wij geven hieronder handige tactieken die je kunt gebruiken op alle niveaus. Denk niet te snel, dat doe ik al, want het verschil zit hem in de details tijdens een padelwedstrijd. Soms maakt één punt in een wedstrijd het verschil tussen winnen of verliezen.
Padel tactiek 1: Eigen positie op de padelbaan
Als je net begint met padel, is de juiste positie vasthouden op de padel baan het allerbelangrijkst. Te vaak zien wij spelers in het “niemandsland” staan. Dit is de positie voor de baseline maar niet aan het net. Spelers die zo middenin het veld staan, krijgen een bal op de voeten en zijn kansloos. Er zijn twee goede posities. Tussen de baseline en het glas en aan het net. Dit zijn de enige twee posities die je moet gebruiken als startende speler.

Padel tactiek 2: Positie medespeler op de padel baan
Padel speel je samen en daarom moet je bewegen alsof je samen aan een elastiek zit. Krijgt je medespeler een lob over zich heen, dan moet jij ook terug lopen. Een speler die achter blijft hangen met een medespeler aan het net, zal zorgen voor verlies van het punt in veel gevallen. Het is van groot belang om je beweging te spiegelen met je medespeler.
Padel tactiek 3: Zoek zwakke punten van je tegenstander
Tactiek 1 en 2 zijn twee algemene punten over je positie en die van je medespeler. Als we kijken naar tactiek, moet je het spel van je tegenstanders analyseren. Kijk tijdens het inslaan naar de techniek die ze gebruiken. Zie je dat een van hen een sterke backhand heeft, zoek die dan minder op in de wedstrijd. Valt het jou op dat iemand moeite heeft met volleys, probeer hem dan juist naar het net te lokken om hem zo in een moeilijke positie te brengen. Zeker bij nieuwe tegenstanders draait het inslaan meer om analyse dan om warm worden.
Padel tactiek 4: Iemand “in de koelkast” zetten
De meeste gebruikte en ook gehate padel tactiek is “de koelkast”. Bij padel speel je vaak de bal naar dezelfde tegenstander terug om hem uit positie te krijgen. Het is niet slim om te wisselen van tegenstander in de rally. Zo krijgt de eerste namelijk de kans om zich te herstellen. Als een van beide tegenstanders echt minder goed is, kan je de meeste rallies met hem aangaan. Dit zal de spanningen vergroten bij hem en ook bij zijn medespeler. Dat zet je zijn medespeler “in de koelkast”.

Padel tactiek 5: Varieer je slagen in soort en kracht
Als je vaker padel speelt, merk je dat je routines opbouwt. Vanaf links vind je het bijvoorbeeld fijn om via het glas te serveren. Ongemerkt gaat je tegenstander dit ook verwachten. Wees hierop bedacht en zorg ervoor dat je op het juiste moment regelmatig varieert. Zo weet de tegenstander nooit wat hij kan verwachten. Dit geldt niet alleen voor de service maar voor elke slag in de wedstrijd. Daarnaast moet je ook varieren met de snelheid van de slag. Probeer jouw goede service eens op 70% kracht te slaan Wedden dat je tegenstander er niet op rekent?
Padel tactiek 6: Laat je tegenstanders rennen
Door bovenstaande tactieken te combineren, kun je het spel domineren. Als jij je tegenstanders over de padelbaan kan laten rennen, ben je aan de winnende hand. Niet alleen zijn de ballen moeilijker en gaan ze onnodige fouten maken, ook worden ze steeds vermoeider. Dus wissel een chiquita af met een mooie diepe lob en een harde vibora met een zachte dropvolley. Hoe meer je je tegenstanders kunt verrassen, hoe groter de kans dat je als winnaar van de padelbaan stapt.
Padel tactiek 7: Praat met je partner (over de tactiek)
Padel is een teamsport en je medespeler is een belangrijke schakel in het geheel. Padel wordt pas echt leuk als jullie samen beter zijn dan de som der delen. Ook wel synergie genoemd. De kunst is om in vertrouwen fouten te kunnen maken. Als je dat voelt, zullen jullie als team kunnen groeien. Combineer dat met duidelijke communicatie tussen en tijdens de punten en jullie kunnen de meeste punten winnen.

Padel tactiek 8: Heb plezier op de padel baan
De laatste is niet zozeer een padel tactiek als meer een algemeen advies. Vergeet vooral niet om lol te hebben op de baan. Padel is een heerlijke sport en iedereen die speelt, speelt om te winnen, maar winnen met lol is het allermooist. Maak een grapje onderling en bij twijfel over in en uit, gewoon een let voorstellen en doorspelen.
Hopelijk heb je wat aan onze goede tactieken. Wij wensen je veel plezier op de padelbaan en zien je daar graag voor een mooie potje padel. Wil je eerst nog meer informatie over de spelregels van padel, of zoek je het juiste padel racket, lees dan onze eerdere blog berichten door.